Što je AEQ metoda?

Načini učenja

Individualno učenje

Grupno učenje

Osnove AEQ metode

ŠTO JE AEQ METODA

AEQ metoda® je proces učenja kvalitetnije kontrole nad mišićima i gibanjem.

To nam omogućuje da te mišiće ne zadržavamo napetima nesvjesno i ne namjerno. Nadalje otkrivamo i učimo razumjeti i mijenjati emocionalne i fizičke traume iz prošlosti, koje su umanjile i automatizirale našu svjesnu kontrolu nad pokretima i mišićima u podsvijesti, bez mogućnosti našeg utjecaja, a što nam uzrokuje bolove i ograničenja.

Kao za svaki proces učenja, i ovdje treba vrijeme i ustrajnost, bezbolan i svjesni rad za postupno poboljšanje. I na taj način poboljšana kvaliteta pokreta omogućuje povećanje kvantitete bez ozljeda i negativnih posljedica.

AEQ metoda® nas uči svjesnosti, osvještavanja samog sebe, svog tijela i njegovih pokreta. Kroz proces osvještavanja jednostavnog mehanizma kontrakcije i produžavanja mišića, nam pokazuje kako povratiti kontrolu nad svojim mišićima, zglobovima i pokretima.

Učitelj AEQ metoda®, uči nas kako razviti sposobnost svjesnog opuštanja  mišića izravno povezanih s našom ozljedom i kroničnim bolom, što će eliminirati neprimjerene mišićne kontrakcije i pomoći nam da se vratimo u usklađene i jednostavne pokrete.

Kad postanemo sposobni svjesno opustiti i produljiti naše mišiće nestati će i opasnost od pogoršavanja stanja.

ŠTO I KAKVO ZNAČENJE IMA SKRAĆENICA AEQ  – AEQUITAS?

Prijevodom sa latinskog AEQUITAS je pojam koji označava koncept pravde, jednakosti, balansa, simetrije, zadovoljstva i pravednosti.

AEQUITAS je korijen engleske riječi „pravednost“ (“equity”). U starom Rimu predstavljao je i odnosio se na pravni koncept jednakosti ili pravednosti među pojedincima.

AEQ metoda povezuje um i tijelo u neodvojivu cjelinu. Zahtjevi, želje i mašta našeg uma uvažavaju stvarne i realne mogućnosti našeg tijela. Tvoreći jednakost i put kojim cjelina kroči u sadašnjosti. Put koji nema prečaca. Put koji traži sve navedeno u pojmu AEQuitas. Tim putem ide se polako. Ali samo polako se daleko stiže. I samo takav put vodi do zadovoljstva.

AEQ PRINCIP KA OLAKŠANJU BOLI

AEQ metoda® je pristup ka olakšanju i liječenju boli baziran na učenju i edukaciji procesa koji omogućuje mišićnu prekvalifikaciju.

Bolovi i ozljede aktiviraju reflekse čija posljedica su trajno napeti mišići. Pomoću AEQ metode® i vještine kojom nas ona uči ponovno naučimo preuzeti kontrolu nad svojim mišićima i pokretima. Trebamo,dakle, djelovati na razini mozga.

Evo nekoliko osnovnih polazišta:-ozljede i stres nas automatski rade napetima, a to rezultira tvrdim mišićima; dovoljno jak stres i stres koji se ponavlja trajno mijenja način djelovanja mozga; novonastali način djelovanja mozga promijeni sposobnost percepcije položaja tijela i pokreta, te time neposredno utječe na kontrolu napetosti mišića i pokreta.

Drugi sklop osnovnih točki jest slijedeći:
-trajna napetost,prouzročena konstantnim stresom,uzrokuje bol u mišićima,umor, ukočenost, oticanje zglobova i tkiva, te ukliještenost živaca; ukočeni mišići ograničavaju slobodu pokreta i gibanja, te se, kao posljedica razvija iskrivljenje držanja; čak i kada oštećena tkiva zacijele, bol zbog neuromuskularnih napetosti može potrajati i dalje, ponekad i godinama.

Treći sklop osnovnih točki:
-mozak je kontrolni centar mišića; poremećaj držanja koji ustraje unatoč jačanju, rastezanju i ostalim manipulativnim terapijama pokazuje da na moždanoj razini nije došlo do potrebnih promjena, te samim time rješenje problema nije moguće; pogrešno držanje i gibanje moramo mijenjati učenjem sticanja bolje kontrole nad mišićima i pokretima, a to nam omogućuje naša moždana sposobnost učenja i prilagodljivosti.

Uz pomoć AEQ metoda®  učimo mozak djelovanju na drugačiji način koji mijenja našu sposobnost prepoznavanja položaja u prostoru, kretanja, te nam omogućuje nadzor nad napetim mišićima i gibanjem. Na taj način postižemo pravilno držanje i fleksibilnost.

Različiti pristupi rezultiraju različitim stupnjem učinkovitosti.

AEQ metoda® jamči  poboljšanja koja je moguće osjetiti na svakom koraku procesa. Relativno jednostavne tehnike uključuju prilagodljivost moždanih reakcija, te senzibilnim, profinjenim razumijevanjem refleksa, gibanja i koordinacije daju  trajna poboljšanja kojima steknemo slobodu pokreta, jednostavnost gibanja.

Više o AEQ poslušajte u audio snimkama