Stjepan Ostroški

učitelj AEQ metode 3. stupnja 5/5 i AEQ Disanja 2. stupnja

Biografija

Rođen sam u Našicama 19. prosinca 1986. godine, od ranog djetinjstva živim u Feričancima, gdje završavam osnovnu školu. 

Srednju školu završavam u Našicama (prirodoslovno-matematička gimnazija). 

Nakon završetka srednje škole upisujem Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje diplomiram 2012. god i stječem titulu magistra kineziologije. 

Oženjen sam i otac šestogodišnjeg dječaka.

Tijekom studija i nakon njega aktivan sam sudionik svih stručnih konferencija i seminara iz područja kineziologije (kondicijska priprema sportaša, nogomet, ljetna škola kineziologa itd.) Isto tako autor sam znanstvenih i stručnih radova iz područja sporta i tjelesnog vježbanja.

Od svoje 6. god., sam u sportu. Trenirao sam aktivno nogomet 13 god. i taekwondo 5 god.

Nakon završetka studija stečeno znanje primjenjujem u radu sa djecom u osnovnim školama kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture (J.J. Strossmayer Đurđenovac, Dora Pejačević Našice i kralj Tomislav Našice), te u srednjoj školi Josip Kozarac(Đurđenovac). Kao trener nogometa sa A licencom radim u N.K. “FEŠK” Feričanaci sa pionirskim i juniorskim uzrastima, te individualno sa potencijalnim mladim vrhunskim nogometašima na poboljšavanju kondicijskih sposobnosti.

2013. godine  osnivam HAHP club  VIKING gdje provodim fitness i kondicijske programe namijenjene početnim i naprednim rekreativcima sa ciljem poboljšanja i unapređenja njihovih cjelokupnih fitness potencijala. (Prevencija, rehabilitacija, kondicija)

Od jeseni 2015. ostvarujem  suradnju sa CRVENIM KRIŽEM, gdje svoje znanje prenosim i na obuku djece neplivača u centru RESORTA MERKUR u ORAHOVICI. Već početkom slijedeće godine  uključujem se u rad na obuci djece neplivača i u novoosnovanom PK “ORAHOVICA”, te također na unapređenju kondicijskih sposobnosti potencijalnih budućih plivačkih natjecatelja.

Kroz svo znanje i iskustvo još uvijek sam imao nejasnoća i određeni neuspjeh u rješavanju kroničnih tegoba kod osoba, kao i razlog zašto do istih dolazi. Znatiželja, entuzijazam i želja za usvajanjem novih znanja dovodi me do AEQ metode. 

Za AEQ metodu prvi put sam čuo i upoznao se u ožujku 2017. godine na radionici u Zagrebu, kod tadašnjih učitelja 1. stupnja (Keti Mastrović i Aleksandra Mikete). Početni utisak i dojam vodi me do školovanja za učitelja AEQ metode 1. stupnja, sa kojim krećem u srpnju iste godine. 

Informacije i znanje koje na školovanju dobivam od autora i osnivača AEQ metode, Aleša Ernsta ispunila su sva moja očekivanja, čak i više od toga. 

Znanje i način na koji Aleš podučava je univerzalno i jedinstveno. 

Naučeno primjenjujem kroz rad na sebi i podučavanju drugih, što me vodi u daljnje školovanje, Aeq disanje 1. stupnja te AEQ  2. i 3. stupnja. 

Školovanje 3. stupnja, protezalo se kroz 5 modula u razdoblju od 3. godine. 

Nakon 3 godine uglavnom osobnog učenja i mijenjanja sebe i svojih krivo naučenih obrazaca djelovanja i ponašanja u ožujku 2022. aktivno se posvećujem i učenju klijenata kroz AEQ ONLINE programe i individualna aktivna poučavanja.

Znanje učitelja 3. stupnja

Uvjet za obrazovanje učitelja srednjeg stupnja AEQ metode® je uspješno razumijevanje i praktična primjena prethodno stečenog znanja Osnovnog stupnja metode te ispunjavanje uvjeta za učenje srednjeg stupnja.

Osnovni se stupanj temelji na razumijevanju odnosa i razumijevanju značenja uma i membrane te njihove međusobne komunikacije. 

Učitelj 3. stupnja svoje znanje koristi  i produbljuje praktičnim radom, vježbama i razumijevanjem načela koje provodi sam i uči druge kroz, naravno, teoretsko tumačenje.

 Ono mora biti domišljato i jasno, jer samo razumijevanjem osoba može pravilno izvršiti i razumjeti pojedini ili skup pokreta od kojih je vježba sastavljena. Na taj se način razvija soma, koja djeluje dobro samo pri dobroj komunikaciji između uma i mišića.

 Učitelj koji razumije važnost some svoje razumijevanje prenosi to učenicima i klijentima. 

Osnovni stupanj obrazovanja omogućuje razumijevanje fizičkog stanja, utjecaja samosvijesti i samoizražavanja i samokontrole što određuje čovjekovu osobnost, a što je također dio osjećaja i svojstvo some. 

Učenik postaje svjestan važnosti veze između membrane i svijesti te spoznaje funkciju užitka i boli. 

Obrazovanje srednjeg stupnja nadograđuje razumijevanje spomenutih veza pomoću naprednijeg tumačenja fizičkih i bioloških zakona te anatomije. 

Važan dio učenja ovog stupnja je poboljšanje sposobnosti zapažanja držanja klijenta, njegove pojave i osobnog pristupa. Učitelj određuje koji su mišići kod klijenta kronično ukočeni i gdje je izgubio nadzor nad membranom.

Učitelj 3. stupnja svojim zapažanjem, dodirom i slušanjem zna dovoljno dobro povezati ono što osjeća i vidi s onim što čuje ili zaključuje iz osobne ispovijedi klijenta na individualnom tretmanu te mu postupno, kroz obrazloženje i praktičan rad predstavlja svoje razumijevanje njegova stanja i razloge njegovih tegoba.

Učitelj srednjeg stupnja zbog dubine svojeg znanja o klijentu mnogo uspješnije radi individualne tretmane od učitelja osnovnog stupnja, stanje SMA pomaže eliminirati mnogo brže nego kada klijent uči vježbe i gibanje iz priručnika ili na grupnim radionicama. 

Svakako najvažnija prednost ove obrazovne razine je učiteljeva spretnost usmjeravanja pažnje na ključne probleme klijenta. Na taj se način učitelj optimalno povezuje sa klijentom. Zajednička pozornost klijenta i učitelja uspješno smanjuje otuđenost uma i membrane, a što omogućuje uklanjanje bolova, kroničnih tegoba i emocionalnih stanja.