Individualno učenje

Najučinkovitiji i najbolji način za učenje AEQ metode i njene praktične uporabe jest kroz aktivno učenje i edukaciju od strane certificiranog učitelja AEQ metode 3. stupnja, i više(trenutno 5. stupanj), što daljnjim prakticiranjem redovitog vježbanja kod kuće jača pravilne uzorke pokreta i gibanja mišića, čime sprječavamo njihovu ukočenost i povratak na stare, nepravilne uzorke.
Najučinkovitija je serija individualnih aktivnih učenja AEQ metode® na kojima se naučite samosvjesno osjetiti senzorno-motornu amneziju, te osvijestiti svoje tijelo i njegovo kretanje.
 
Pri aktivnom učenju ležite na stolu i izvodite vođene, nježne, jednostavne pokrete i pandikulaciju (protezanje).
 
Cilj učenja jest zaustaviti Vaše specifične uzorke kronične mišićne napetosti. Ponajprije ćete ih osvijestiti, a zatim će Vas učitelj naučiti kako ih prekvalificirati na razini mozga čime ćete biti osposobljeni opustiti umorne mišiće i ponovno uspostaviti njihovu pravilnu duljinu i funkciju.
 
Steći ćete sposobnost samo nadzora, pravilno i samosvjesno držanje, njegovu prilagodbu, kretanje tijela i reakciju na stres. Svakim tretmanom usredotočujemo se na Vaše specifične potrebe, bolove u mišićima i uzorke pokreta. Kako aktivno učenje AEQ metode® uključuje fizički pokret potrebna je udobna, meka odjeća (klasične hlače, poslovna odjeća i suknje nisu prikladni).
 
Individualno aktivno učenje AEQ metode® započinje razgovorom; učitelj klijentu pomaže pronalazak najizraženijih podsvjesnih obrazaca. Istovremeno se dogovara protokol samog aktivnog učenja čiji slijed ovisi o trenutnom stanju klijenta. Učitelj pomaže – svojim rukama vodi, a kasnije nadzire pravilnost pokreta. Pokreti su spori, a dodirom učitelja klijent sve jače osjeća pomanjkanje svjesnosti pokreta i motorike vlastitog tijela.
 
Naime, razlika u pokretu kojega čovjek izvede i onoga kojeg želi izvesti jest posljedica utjecaja senzorno-motorne amnezije na tzv. senzorno-motornu povratnu petlju. Osjećaj nepotpune kontrole koji klijent osjeća kao „preskakanje“ upozorava svjesni dio mozga da više pažnje usmjeri na pokret i tako dobije više senzornih informacija, čime poveća kontrolu i poboljša sam taj pokret.
 
Dodir učitelja olakšava i skreće pažnju na prava mjesta, a njegov glas omogućuje pravilno izvođenje pokreta čime se senzorno-motorna kontrola usmjerava u pravom smjeru. Pokrete povežemo u obrazac pokreta koji replicira jedan od tri osnovna tjelesna refleksa.
 
Klijent se uči osjećati, ponovno izvesti, a potom otpustiti refleks kada za njega nema potrebe, a povećana kontrola nad vlastitim pokretima opušta postojeće nesvjesne obrasce kretanja.
 
Omogućena je spoznaja izbora da li je refleks u određenom trenutku potreban i primjeren ili je samo rezultat navike. Samo učenje klijentu omogućuje znatno jači osjećaj promjene.
 
Time osvijesti koliko je zapravo jak utjecaj uma na naše postojanje i našu sposobnost mijenjanja naizgled nepromjenjivih navika.
 
Tako, klijent može dobro osjetiti i razumjeti uzroke i njihove posljedice, uslijed kojih se i nalazi u trenutnom stanju.
 
Nauči se mijenjati okolnosti u kojima se nalazi, a time dozvoli i mogućnost drugačijeg ishoda i drugačijeg osjećaja, iako je poremećaj koji ima prisutan već dugo. Ukoliko je uzrok za nj nepravilna mišićna napetost, lako je i brzo promijenimo u pravilnu.
Sam mišić nema memoriju i ustrajnost, dobar je sluga, poslušno izvršava naredbe koje pristižu iz mozga, no ne razlikuje te naredbe kao dobre ili loše. Tijekom aktivnog učenja, klijent nauči dvije ili tri AEQ vježbe koje ožive novo usvojeno znanje koje, potom, svakodnevnim svjesnim ponavljanjem usađuju dublje u memoriji mozga.
Poticanjem novostečenih navika stare se potiskuju na periferiju. Sve se teže vraćamo na stare navike pa tako odmah osjetimo ukoliko smo aktivirali stari obrazac kretnje, što nam daje svjestan izbor; ostati u njem ili ga ispraviti.
Svakim posjetom naučiti ćete AEQ vježbe koje ćete izvoditi kod kuće. Svakodnevno 15-30 minutno vježbanje okrijepiti će i povećati učinak novih spoznaja usvojenih aktivnim učenjem.
 
 To je recept za dugotrajno olakšavanje bolova i uspostavljanje stanja koje sprječava povratak istih.
 
Prvo aktivno učenje AEQ metode® (90 minuta) uključuje:
-detaljnu procjenu Vašeg držanja i hoda,
objašnjenje i označavanje nepravilnih uzoraka kretanja, razgovor o uzrocima i posljedicama pokreta i držanja tijela,
-terapeutski tretman uklanjanja nepravilnih i uspostavljanje pravilnih uzoraka kretanja,
-učenje AEQ pokreta namijenjenih jačanju efekta postignutog aktivnim učenjem,
-učenje i otkrivanje razloga za trenutno stanje, kojim se postiže lakša i trajnija promjena karakternih navika
Svaki pojedinačni posjet zasniva se na nadogradnji prethodno postignutog napretka.
 
Svaki sljedeći posjet (90 minuta) uključuje:
– aktivno učenje,
-pregled prethodnih AEQ vježbi i učenje i usvajanje novih.
-učenje i otkrivanje razloga za trenutno stanje, kojim se postiže lakša i trajnija promjena karakternih navika
 
 
Učenje AEQ metode® na daljinu
Učenje na daljinu moguće je preko, FB video chata ili Skypa
Za koga je prikladno?
 
Prikladno je učiti AEQ metodu® putem video veze u slučajevima, kada nema potrebe za aktivnim učenjem ili osobnim kontaktom za daljnji napredak u razumijevanju AEQ metode®i odnosa između uma i tijela.
 
Na taj način možete razjasnite pitanja i sumnje, koje ste dobili kroz redovitu provedbu AEQ vježbi™ i mijenjanja karaktera i obrazaca kretanja.
Što vi dobivate time?
 
To vam omogućuje znatno kraće vrijeme čekanja za učenje, a to omogućava brži napredak.
 
Često nejasnosti nisu toliko velike da bih zahtijevale vrijeme cijele terapije (90 minuta), tako da se učenje na daljinu može obaviti i u kraćim intervalima, što će vam omogućiti veću učinkovitost korištenja vašeg vremena.
 
Rad uz video vezu također je prikladan za razjašnjenje i popunjavanje nejasnosti oko ispravnog izvođenja AEQ vježbi®.