AEQ metoda® i partnerstvo

Neuravnoteženost u osobi stvara prisilnu, su ovisnu vezu sa drugom neuravnoteženom osobom. Sa vremenom se iz takvog odnosa razvija sve veća entropija i entropične agresivne emocije(EAE) unutar veze, mržnja, prezir , nemoć jer ovisimo o drugoj osobi i izlazak iz takvog odnosa je bolan te traži žrtvu.

Kada takav neuravnotežen par dobije djecu, po prvom zakonu termodinamike prenose svoju entropiju na njih a neprimjerno ponašanje djece i mogući kronični problemi ukazuje realnu sliku tog odnosa.

Roditelj zbog svoje senzomotorne amnezije(SMA), senzomotorne otuđenosti(SMO), senzomotorne iluzije(SMI) to stanje ne doživljava kao asimetriju.

Dijete zbog roditeljske neravnoteže stvara svoju neravnotežu na suprotnoj strani, gubi svoju autentičnost  jer njegov opstanak i preživljavanje ovisi o roditeljima i njihovoj vezi.

Dijete se tako uči da je roditeljska nerazvijena emocionalna zrelost normalna i uči se načinu ponašanja i djelovanja kao i roditelj, uz to,  ne može se odvojiti od roditelja jer je ovisan o njima i oni o njemu, da drži taj odnos živim.

Kad do razdvajanja ipak dođe, zbog zakona vremena, dijete , sada odrasla osoba, se počinje osjećati čudno i ne prilagođeno, tada nađe osobu suprotno organizirane podsvijesti. Ta suprotnost je kopija odnosa između oca i majke na podsvjesnoj razini, jačina te privlačne sile često se pogrešno smatra ljubavlju.

Tako je osobama lakše zajedno i dolazi do ugode, jer se povećava učinkovitost funkcioniranja a i svjesno je ta osoba dovoljno drugačija od naših roditelja i bolji izbor od povratka kući.

Takvu osobu koja je na suprotnoj strani naše neravnoteže trebamo, ne i volimo. Osobu koju volimo , volimo zato što ju želimo imati pored sebe, ne zbog potrebe, već želje. To možemo samo ako volimo sebe, ako su nas roditelji voljeli bez uvjeta i motiva te su i sami imali odgovarajuću emotivnu zrelost koju su razvijali da bi podigli kompleksnost života.

Za primjereno i uravnoteženo partnerstvo ključna je kombinacija razgovora i povećanje komunikacijskih vještina te ispravljanje neravnoteža uz redovno izvođenje AEQ vježbi koje smanjuju senzornu amneziju i senzornu otuđenost.

Dovoljna emocionalna zrelost oba roditelja nužna je u procesu složenosti  odgoja djeteta. Dijete rođenjem ima široku paletu mogućnosti i potencijal što sve može postati. Sama širina ne pruža zadovoljstvo bez ulaska u dubinu nekog područja. Zakon vremena to definira i traži žrtvu u smjeru žrtvovanja širine. Bez emocionalno zrelih roditelja tu dubinu nije moguće ostvariti na primjeren i odgovarajući način, jer dijete ne može podnijeti ono što roditelj nema i tada žrtvuje svoje mogućnosti za regulaciju neuravnoteženih odnosa.

Život u okruženju koje nema SMA, SMO I SMI omogućuje nam okruženje s dovoljno niskim prosječnim tlakom koje pruža mogućnost spontanog i autentičnog ponašanja i razvoj djeteta bez potrebe za razvijanjem SMA, SMO i SMI.

 

 Ako toga nema dijete gubi percepciju sebe i odgovarajući proces specijalizacije.

O razini adekvatne emocionalne zrelosti ovisi koliko jake emocije možemo podnijeti i ne pobjeći iz dubine, natrag u širinu plitkih i/ili slabih emocija.

Ako smo dovoljno hrabri, sposobni se žrtvovati , možemo uči dovoljno duboko u ljubav da nam se otvori sva širina i složenost emocija koje duboka ljubav daje onima koji tu zađu.

AEQ metoda® nam nudi još jednu priliku da ispravimo ovu nepravdu, upoznamo sebe , podignemo emocionalnu zrelost i zađemo duboko u ovo područje.

Navedene procese i zakonitosti  svakodnevno uočavam, analiziram i  vidim ih  unutar svoje obitelji ali i u odnosima svih onih koje podučavam AEQ metodu®. Senzorna amnezija(SA) i senzorna otuđenost(SO) , nam onemogućuju vidjeti šumu od drva ispred nosa.

Kada učenjem AEQ vježbi smanjujemo prvo SA i SO, šuma postaje uočljivija. Na prvu ,pogled  i osjećaj onoga što počinjemo izlaziti van  i vidimo jasnije,  nam se nikako ne sviđa, jer smo kreirali čitav život, poglede , ponašanja, profesiju te  izabrali partnera oko SMA, SMO, i SMI koju smo u djetinjstvu stvorili.

Izlazak iz nemoći traži žrtvu i bol, koju zbog nedovoljne emocionalne zrelosti više ili manje nismo spremni prihvatiti, pa se vraćamo na manje bolne procese i staze. Idemo iz dubine u širinu, koje trenutno nude ugodu.

Kružni, spiralni tijek vremena , ponovno nam nudi šansu za vraćanje u dubinu, ako skupimo hrabrost i  ponovno se odreknemo širine.

Ovisno o suradnji partnera, ove procese u tijeku učenja AEQ metode svi prolazimo, sa manje ili više otpora.

 Neovisno bili učitelj i učenik. Micanje i prekid odnosa ukoliko nema suradnje opet bi trenutno stvorio ugodu i otvorio širinu, no opet bi morali zaći u dubinu, dali drugog odnosa ili odnosa nas do drugih. 

Stoga je pametnije žrtvovati trenutni komfor, pažnju i vrijeme uložiti u čišćenje trenutnih neuravnoteženih odnosa i sve više sintropičnih agresivnih emocija ulagati u sadašnjost, za bolju i prikladniju budućnost nas i naših nasljednika.