Um-tijelo-biološka energija

AEQ METODA® omogućuje uklanjanje kroničnih bolova i tjelesnih problema boljom suradnjom i koordinacijom uma, tijela i tjelesnih funkcija, koje omogućuju nastanak i usmjeravanje biološke energije, koju nazivamo duša, životna energija, prana, hara, chi…

Takav pristup razvijen je zbog stanja u zapadnim kulturama, gdje se tijelo samo izjednačava s kožom, mišićima, koštano zglobnim strukturama i vezama ali ne i s umom i energijom. Um je predstavljen kao superioran aspekt ljudskog postojanja, dok je tijelo smješteno uglavnom u ulogu sluge umu i često je definiran kao izvor svega lošega.

Međutim, subjektivni dio čovjeka, njegovi osjećaji i emocije, važan su dio slagalice, koje omogućuju rješenje i izlaz iz oklopa ukočenosti.  Kolaps ravnoteže između uma i tijela velika je pogreška.  

Tijelo i um pripadaju zajedno, što duboko u sebi već znamo. Ne postoji um koji živi izvan tijela, niti tijelo bez uma. Stari grci su imali i frazu za to koja nam je svima poznata: „Zdrav duh, u zdravom tijelu“. 

Činjenica je ta, da se misli i osjećaji ne poklapaju uvijek. Osoba može misliti bez pomicanja tijela, no stanje uma utječe na tijelo, a tijelo na stanje uma. Razumijevanje tih dva aspekta i njihovih polariteta mogući su zbog Reichova koncepta, koji imaju zajedničku energiju za djelovanje. 

Unutar tijela u dubokom sloju naše membrane,  ova razlika više ne postoji, već jedan jedinstven  organizam koji u svojoj srži ima rezervoar energije, koja se skuplja u organima trbušne šupljine. 

Tijelo na biološku energiju reagira kretanjem i djelovanjem, a um reagira na stvaranje misli , želja i slika koje mogu biti svjesne ili podsvjesne. 

Kronična mišićna ukočenost membrane uzrokuje blokade i izobličenja protoka ove energije i nas dovede do trajne promjene osjećaja i impulsa iz unutrašnjosti membrane na površinu tijela i uma. 

Pregrada stvara podjelu između slojevitosti osobnosti i karaktera, između ega i persone. No, ne samo da odvaja psihu od some, već odvaja svijest, koja je ograničena na površinu tijela i to izolira osobu od djeteta koje je nekad bilo, stvara bezdan između sadašnjosti i prošlosti.

Ovo dijeljenje u AEQ metodi® nazivamo senzomotorna-amnezija(SMA).

Thomas Hanna, osnivač kliničke somatike, prethodnice AEQ metode ®, učio je kako svatko od nas u trenutku dolaska na svijest ima jedinstven sistem poimanja i opažanja svijeta preko svoje membrane, koja opaža , osjeća i uči. 

Membrana kao prvi sloj primanja i odašiljanja signala iz okoline ali i iz uma natrag. Ono što se osjeti na površini membrane, kao i jake signale unutar nje ide prema osjetnom dijelu mozga(cortexu), gdje se taj signal obrađuje i daje povratnu informaciju, te putuje nazad prema membrani. 

Normalna funkcija membrane je da ona bude dovoljno propusna, ne pre napeta, niti previše propusna. Tako da signal koji primamo iz okoline bude u dovoljno jasnoj komunikaciji sa umom.

 Kako se smanjuje napetost unutar i na membrani pomoću učenja AEQ metode® i AEQ vježbi , tako i ta komunikacija postaje sve jasnija. Uvažamo ono što membrana osjeti, kakve nam signale šalje. Time sve bolje kontroliramo ego i njegove potrebe. Pažnju sve više usmjeravamo u tijelo. Soma dobiva svoju funkciju i smisao. Ta jedinstvena sposobnost je nešto što ima svaki čovjek. Učenjem AEQ metode ®, ne ulažemo nepotrebnu energiju u borbu, kako u učenju vježbi, tako i posljedično u svemu što radimo i mislimo. 

Jedna od najtežih zadaća svakog pojedinca je uspostavljanje osjećaja o samom sebi. Promatranje, analiza i integracija u cjelinu. Toga što osjećamo kroz membranu, na koji način i zašto. Koliko tih osjećaja dolazi iz realnog trenutka a koliko putem senzacija iz podsvijesti. 

Bez dovoljno dobrog razumijevanja tog signala, primorani smo na ponavljanje  „grešaka“ iz kojih moramo učiti. One traže veliku pažnju te određenu količinu energije i jasno , trećeg faktora, u obliku nepromijenjene i skroz tekuće varijable, vremena. 

Osjećaji tvore misao, a misao definira kakvi smo trenutno.

 I taj unutarnji pogled u nas same je  nevjerojatan alat. 

Stjepan Ostroški, učitelj AEQ metode 3. stupnja 

*Dio teksta za objavu korišten je  iz udžbenika za učitelje AEQ metode ®,Funkcija biološke energije i pritisaka za životne funkcije i svijest, autora i učitelja AEQ metode ® 5. stupanj, Aleša Ernsta