Samoosjet, samopercepcija i AEQ metoda

Jedna od najtežih zadaća svakog pojedinca je uspostavljanje osjećaja o samom sebi. Promatranje, analiza i prihvaćanje, toga što osjećamo  u tijelu, na koji način i zašto. 

Unutarnji pogled u nas same je uglavnom težak zadatak , iziskuje vrijeme, pažnju i znanje koje je potrebno uložiti , ali sa vremenom može postati nevjerojatan alat koji može mijenjati stanje. 

Karl Jung je rekao da sve dok nešto što je nesvjesno ne učinite svjesnim, to će upravljati vašim životom, a vi ćete to nazivati sudbinom.

Mnoge pogrešne odluke i postupci  iz našeg života posljedica su upravo nedostatka svijesti oko onoga što činimo.

Nedostatak samosvjesnosti, samo osjeta je baš poput otrova, a praksa nadgledanja i razmatranja toga što osjećamo i što činimo po tom pitanju može biti lijek.

Kada osjetimo nezadovoljstvo, nelagodu, nelogičnu bol i imamo neželjen rezultat, prvo mjesto gdje bi trebali  potražiti odgovore je u razumijevanju naše osobnosti. 

Učenje AEQ metode® nam pomaže vratiti sposobnost samo osjećanja, samo korekcije, samoregulacije, samo ozdravljenja, samokontrole, što i jest temeljno djelovanje svake some u vremenu i prostoru. 

Upravo su te sposobnosti naše some omogućile opstanak i razvoj tijekom evolucije. To su principi na kojima se temelji razvoj djeteta. Dijete kroz odrastanje mijenja um i prilagođava upotrebu mišića, čemu pridružuje motoričke sposobnosti kojima si omogućuje nove spoznaje, znanja i razvoj inteligencije i emocija.

Sukladno tome idealno ljudsko biče bi bila osoba koja sto posto može osjetiti i kontrolira svaki svoj pokret, radnju mišićima i osjetilnim korteksom. 

Na nivou kortikalnog učenja, koji se razvijao sa razvojem ljudske vrste, imamo sposobnost upravljanja senzorno -motoričkim aktivnostima. Koje moraju biti repetitivne,  da bi postale naučene i nadovezuju se na naše instinkte i nagone za preživljavanje. Da bi nešto postalo naučeno mora proći kroz korteks u svom punom obujmu kod svih ljudi.

Oponašamo držanje, kretanje, osobine i  navike naše okoline, koje možemo svrstati u tri grupe : najbližih(roditelja), mnoštva, onih koji imaju moć. 

Iz razloga i potrebe što  želimo biti prihvaćeni i pripadati.

Poslovica kaže kako će usamljeni vuk će uginuti, dok će pleme preživjeti.

U tom obrascu kopiranja i usvajanja, ne usvajamo samo dobre osobine i navike, nego i one loše, kojih u najranijoj fazi rasta i razvoja nismo niti svjesni da su krvi i pogrešni.

Proces rehabilitacije i uklanjanje tegoba , bolova i nelogičnih bolesti obično ne uključuje promjenu svjesnog truda da bismo osjetili vlastito tijelo i razumjeli kako, kada i zašto je došlo do nepravilnoga držanja, krutosti i nepravilnog kretanja. 

„Krutost i tvrdoća pratioci su smrti, mekoća i savitljivost pratioci su života“, rekao je Lao Tse

Kronični mišićni tonus u AEQ metodi® nazivamo senzomotorna amnezija(SMA), SMA smo razvili u prošlosti koja je tada imala funkciju  zaštitite od negativnog utjecaja okoline, danas nam je kao uteg koji vučemo za sobom, bez svjesnog osjećaja  da ju imamo. 

Takvo stanje u kojem nemamo svjesnu kontrolu nad određenim dijelovima tijela odgovorno je za niz kroničnih bolova lokomotornog sistema.

Posjedujemo svoje tijelo i raspolažemo njime od rođenja do smrti, no nažalost, lakše izmijenimo postavke našeg mobilnog telefona nego što smo sposobni mijenjati pokrete svog tijela – kao, primjerice, način hodanja pri kojem više nećemo osjećati bol u koljenu koja nas već dugo prati. 

Prekomjernim fokusom na tehnologiju i velikom ovisnošću o istoj, čovjek je sve lošiji u razumijevanju samoga sebe i postaje sve ovisnijim o stručnjacima, od kojih se očekuje da ustanove što to sa nama nije u redu.

Redovitim i svakodnevnim izvođenjem AEQ vježbi, na učinkovit način naš  um i tijelo sastaju se u isto vrijeme na istom mjestu. Kroz taj odraz u mogućnosti smo povezati točke naše prošlosti, dešifrirati obrasce i iskoristiti razumijevanje prošlih iskustava za oblikovanje budućnosti na učinkovitiji način.

Način na koji izvodimo AEQ pokrete kroz vježbe,  način je na koji činimo i sve ostalo. 

Kroz AEQ vježbe,  postižemo bolje razumijevanje svojih akcija i u  mogućnosti smo postizati primjerenije i  bolje rezultate. Više se osjećati i više si vjerovati. Time i mijenjati neželjene ishode. 

Stjepan Ostroški, učitelj AEQ metode® 3 . stupanj